5 tips voor een goede profielfoto in LinkedIn

Lopes Slot a start na Aruba!
13 november 2021
Lopes Slot Training & Coaching a start na Aruba
16 november 2021

5 tips voor een goede profielfoto in LinkedIn

5 tips voor een goede profielfoto

In ‘LinkedIn4smartphone tip 1’ vertelde ik je over LinkedIn als jouw digitale visitekaartje. Nu meer over het maken van een profielfoto.

Je profielfoto is erg belangrijk. Een LinkedIn profiel met een goede foto wordt gemiddeld 14x meer bekeken dan een profiel zonder foto. Het is het eerste dat iemand ziet van je. Het is belangrijk om authentiek over te komen, wees jezelf! De foto mag in kleur, maar soms is een zwart-wit foto ook erg mooi. Zorg ervoor dat het een recente foto is waarop jij de uitstraling hebt die jij wilt. Op pasfoto’s mag je niet lachen, op deze foto wel.

Let op de volgende 5 punten bij het maken van de profielfoto:

1. Wees jezelf.

Zorg ervoor dat je goed herkenbaar op de foto staat. Kent iedereen jou met een flinke bos haar? Neem dan niet die ene foto met dat heel korte haar. Het is dus belangrijk erbij stil te staan dat iemand jou direct kan herkennen aan de hand van de profielfoto. Bij het maken van een pasfoto voor je paspoort of rijbewijs mag je niet lachend op de foto, hier wel. Maak daar gebruik van! Kijk recht in de camera en laat zien wie je bent.

2. Alleen jijzelf op de foto.

Neem een foto waar alleen jij op staat, geen andere mensen of dieren. Zorg ervoor dat je geen gedeelte van een grote foto gebruikt waar nog handen, schouders of een stukje hoofd van iemand anders op staan. Een profielfoto is al klein op je scherm, zorg dus voor een close-up foto waarop minimaal 60% van de foto bestaat uit jouw gezicht.

3. Zorg voor de juiste kleding.

‘Kleren maken de man’ zegt men, en inderdaad is het erg belangrijk om met de juiste kleding de uitstraling te krijgen. Ben je bijvoorbeeld timmerman, dan is het goed om neutrale kleding aan te doen, of misschien de (schone) bedrijfskleding van het bedrijf. Een driedelig pak met stropdas zou in dit geval een minder goede uitstraling hebben. Draag dus kleding die bij jou en je werk past.

4. Neutrale achtergrond.

Zorg ervoor dat de achtergrond neutraal van kleur is en niet teveel afleidt. Het hoeft geen witte achtergrond te zijn, maar jouw gezicht moet goed te onderscheiden zijn van de achtergrond. Achter je profielfoto bevindt zich de ‘banner’, deze langgerekte foto mag eventueel wat kleurrijker zijn.

5. Zakelijke uitstraling.

LinkedIn is in principe een zakelijk netwerk. Pas dus op met foto’s van vakanties en feesten, hoe leuk deze foto’s ook mogen zijn. Vrijetijdsfoto’s zijn voor Facebook. Zakelijk hoeft niet saai te zijn! Je mag lachen op de foto.

Houd bij het maken van een profielfoto altijd in gedachten dat iemand jou direct herkent als je deze persoon morgen voor de eerste keer zou ontmoeten.

In ‘LinkedIn4smartphone tip 3’ meer over het schrijven van een goede kopregel. Je kunt dat op meerdere manieren aanpakken, ik geef je tips!